Koeien houden niet van blik en afval

Op dinsdag 18 februari 2020 kreeg groep 1/2 en 7/8 een voorlichting van 2 agrariërs (Gerrit van ’t Hof en Wim Fikse). De campagne slogan van deze boeren is ‘Koeien houden niet van blik en afval’. De boeren vertelden aan de hand van een presentatie, posters en video’s dat zwerfafval gevaarlijk is voor koeien. Voornamelijk blikjes dat als zwerfvuil in het weiland beland en later door de maaimachine in kleine stukjes in het kuilvoer van de koeien terecht komt. Deze stukjes beschadigen de organen van de koe. Landelijk gaan er ongeveer 4000 koeien dood door zwerfafval en worden er meer dan 10.000 koeien ziek. Dit veroorzaakt veel dierenleed en betekent ook veel schade voor de boeren.

De opdracht die de leerlingen meekregen was: “Vertel het thuis door, want het zijn niet alleen kinderen, maar ook volwassenen die blikjes in het weiland gooien.”

De afspraak werd symbolisch vastgelegd door het tekenen van een verklaring: ‘Ik help koeien en agrariërs en houd het weiland schoon.’ De leerlingen, juffen en de 2 boeren hebben na de presentatie hun naam onder de verklaring gezet.